Vijest o gubitku kolegice Sanje Ravlić

S velikom tugom prenosimo vijest o preranom gubitku neizmjerno cijenjene i drage kolegice Sanje Ravlić.

Sanja Ravlić bila je vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru i poznavateljica međunarodnih kulturnih politika. Bila je dio malog tima koji je 2007. pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar, krovnu filmsku instituciju u RH te u kojem je godinama aktivno djelovala. U Centru je pokrenula javne pozive za razvoj scenarija i razvoj projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine, opstanak javne televizije, poticala potpisivanja međunarodnih ugovora o filmskoj koprodukciji, sudjelovala je u pokretanju poticaja za izvoz filmskih usluga te je pedantno vodila statistiku bilježeći sve događaje i brojke kako iste ne bi ostale zaboravljene.

Svojim djelovanjem podiže ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu te je predano obavljajući taj posao otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama. Djelovala je kao pokretačica brojnih međunarodnih inicijativa, poput Re-Act, Balkan’s Memory, uključila Hrvatsku u SEE Cinema Network, otvarala put (mladim) hrvatskim filmašima kroz međunarodne radionice Eurodoc, EAVE, EKRAN, neprekidno potičući suradnju i umrežavanje između filmskih profesionalaca.

Usko surađujući s europskim filmskim institutima i strukovnim organizacijama pratila je kretanja u AV sektoru te ista primjenjivala na naš audiovizualni model s neiscrpnom željom za usavršavanjem i daljnjim razvojem.

Godinama se zalagala za rodnu razvnopravnost u audiovizualnom sektoru, bila je i predsjednica radne skupine za rodnu ravnopravnost Eurimagesa te aktivno djelovala u EWA mreži. Svi ti napori dosegli su svoj vrhunac krajem 2017. godine kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru u čijoj je izradi aktivno sudjelovala.

Svojom stručnosti, predanosti radu i izvrsnošću zadužila je hrvatsku i međunarodnu filmsku industriju. Hrvatska udruga producenata oprašta se sa Sanjom Ravlić, no ona i dalje ostaje kao uzor brojnim kolegama.

Vijest o gubitku kolegice Sanje Ravlić