Hrvatska udruga producenata osuđuje i ima nultu stupu tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili uznemiravanja

Svjedoci smo zbivanja i svjedočanstava koja se posljednjih dana pojavljuju u medijima, a koja se odnose na slučajeve raznih oblika nasilja i uznemiravanja, najčešće seksualnog.

Kako veći broj navedenih slučajeva uključuje (i to s obje strane) one ljude s kojima članovi naše udruge svakodnevno surađuju, to nas se na svaki način tiče. Svjedočanstva koja čitamo osvještavaju nam opseg problema kojeg nismo bili svjesni. Naša je dužnost da postanemo svjesniji, da prisutno i bez osuđivanja čujemo što se događa oko nas i da se naše kolegice i kolege osjećaju sigurno podijeliti s nama svoja iskustva.

Jasno i nedvosmisleno te s punom posvećenosti naglašavamo: Hrvatska udruga producenata ima nultu stupu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja ili uznemiravanja.

Smatramo da je nužno svaku prijavu pažljivo proučiti i ozbiljno se njom pozabaviti u skladu s normama i zakonima. Pozivamo sve strukovne udruge da hitno zajednički pristupimo izradi protokola kako postupati u slučajevima zlostavljanja ili uznemiravanja, a koji bi pomogao da svi znaju kako se ponašati i kako se nositi s takvim prijavama i njihovim posljedicama te ujedno beziznimno i sveobuhvatno zaštiti žrtvu.

Kako je činjenica da žrtve vrlo često zatomljuju razne oblike nasilja, smatramo našom dužnošću pozvati sve naše suradnike da ubuduće, neodložno i s punim povjerenjem prijave producentima bilo kakav nepriličan ili nasilan čin bilo kojeg člana ekipe, kako bi se poduzeli koraci da se takvi događaji spriječe na najefikasniji mogući način i da se pokrenu odgovarajući postupci ako je potrebno.

Za sve slučajeve koji su se događali u prošlosti, stojimo na raspolaganju drugim organizacijama i udrugama kako bi se zajednički utvrdile neosporne činjenice i odgovarajuće postupilo.

Naglašavamo da HRUP nije tijelo progona niti može preuzeti tu ulogu, no može u okviru svojih ovlasti učiniti maksimum da prevenira bilo kakve slučajeve zlostavljanja ili uznemiravanja bilo koje vrste, a koji se mogu dogoditi u okviru projekata koje provode članovi HRUP-a.

Hrvatska udruga producenata
Upravni odbor: Maja Vukić, Hrvoje Laurenta, Marina Andree Škop, Tibor Keser, Tina Tišljar

Hrvatska udruga producenata osuđuje i ima nultu stupu tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili uznemiravanja