Produkcijski dan Akademije dramske umjetnosti

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala studentskog filma FRKA 29. travnja prvi će se put održati Produkcijski dan – manifestacija kojoj je cilj promocija profesije producenta u audiovizualnoj umjetnosti. Raznovrsnim cjelodnevnim programom široj će se javnosti pokušati približiti uloga producenta, a profesionalcima ponuditi nova saznanja o poslu kojim se bave.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala s tudentskog filma FRKA-e u subotu 29. travnja 2023. prvi put održat će se Produkcijski dan. Riječ je o manifestaciji kojom se promiče profesija producenta u audiovizualnoj umjetnosti s ciljem informiranja o studijskom programu Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti te o specifičnostima i izazovima tog zanimanja općenito. Raznim aktivnostima kao što su okrugli stol, gostujuće predavanje (masterclass), radionice i filmske projekcije otvorit će se dijalog s generacijski srodnom publikom – srednjoškolcima i studentskom populacijom, odnosno potencijalnim budućim studentima Akademije. Osim publike mladih, Produkcijski dan bit će otvoren svoj zainteresiranoj javnosti.

Posao producenta spaja kreativnost i menadžment, a studij Produkcije kao takav obrazuje buduće profesionalce koji nakon školovanja na Akademiji dramske umjetnosti rade na različitim pozicijama u kulturnim ustanovama te stvaraju i organiziraju audiovizualne projekte poput filmova, videoigara, aplikacija i reklama ili pak scensko-izvedbene kao što su predstave, festivali i eventi. Predstojnica Odsjeka produkcije Rea Rajčić ističe kako je: „Čak i nakon 20 godina postojanja studija Produkcije zaposlenost bivših studenata gotovo stopostotna što dovoljno govori o potrebama tržišta za ovom pozicijom“.

Kako bi se šira javnost bolje upoznala s produkcijom i pozicijom producenta na Produkcijski dan pozvali smo šestero iznimno uspješnih profesionalaca iz regije kako bi nam tijekom zanimljivog panela odgovorili na veliko pitanje - TKO JE PRODUCENT?

Osim panela, organiziran je i Meet&eat domjenak na kojem će se učenici, studenti i profesori moći bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije. Budući da FRKA dugi niz godina razvija i njeguje nacionalne i međunarodne veze filmskih umjetnika i škola, ove su godine kao dio programa Produkcijskog dana gosti studenti i profesori s Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Produkcijski dan organiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog društva nezavisnih producenata te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop.

Ulaz je na sve programe besplatan!

Produkcijski dan Akademije dramske umjetnosti